Barszcz biały, żurek czy świąteczne wypieki - między innymi takie produkty czekały w piątek na odwiedzających Bazar Smakoszy w szczecińskiej Off Marinie.
Wielkanocna edycja wydarzenia przyciągnęła wielu amatorów zdrowej żywności, tradycyjnych wędlin i naturalnych kosmetyków.
- Te produkty robię wraz z moja mamą. Głównie mam napary, ale poza tym robię wyciągi olejowe z lawendy, róży czy nagietka, które dodaję do soli do kąpieli albo robię z nich kosmetyki - tłumaczyła jedna ze sprzedawczyń.
- Produkujemy w naszym gospodarstwie żury, barszcze, chrzany, ćwikły... - mówił kolejny wystawca.
- Czym się różni żurek od barszczu? - dopytywał reporter Radia Szczecin.
- Barszcz jest robiony z mąki pszennej lub z pszenicy. A żur z żyta. To dwa różne zboża - usłyszał.
- Przyjechałam specjalnie po białą kiełbasę, mimo, że sama nie jem. Ale rodzina je. A tutaj jest dobra. Myślę, ze jeszcze kupię zakwas na żurek, bo nie zdążyłam zrobić. I może owoce i warzywa... - wymieniała jedna z klientek.
Wielkanocny Bazar Smakoszy potrwa do godziny 17.
- Te produkty robię wraz z moja mamą. Głównie mam napary, ale poza tym robię wyciągi olejowe z lawendy, róży czy nagietka, które dodaję do soli do kąpieli albo robię z nich kosmetyki - tłumaczyła jedna ze sprzedawczyń.
- Produkujemy w naszym gospodarstwie żury, barszcze, chrzany, ćwikły... - mówił kolejny wystawca.
- Czym się różni żurek od barszczu? - dopytywał reporter Radia Szczecin.
- Barszcz jest robiony z mąki pszennej lub z pszenicy. A żur z żyta. To dwa różne zboża - usłyszał.
- Przyjechałam specjalnie po białą kiełbasę, mimo, że sama nie jem. Ale rodzina je. A tutaj jest dobra. Myślę, ze jeszcze kupię zakwas na żurek, bo nie zdążyłam zrobić. I może owoce i warzywa... - wymieniała jedna z klientek.
Wielkanocny Bazar Smakoszy potrwa do godziny 17.